Cancel Preloader
 Trafik Sigortası Yaptırmanın Avantajları

Trafik Sigortası Yaptırmanın Avantajları

 Hem şehir içi hem de şehirler arası mesafelerin daha konforlu bir şekilde kat edilebilmesini mümkün kılan araçlar, sundukları çeşitli imkanların yanında kimi zaman da hiç istenmeyen olayların yaşanmasında rol oynayabilirler. Bu gibi durumlarda ortaya çıkabilecek maddi ve bedeni zararlar noktasında teminat sağlayan trafik sigortasının yaptırılması, kanuni açıdan da son derece önemlidir.

Trafik Sigortası Yaptırmanın Faydaları
Kanunen bir zorunluluk olan trafik sigortası, araç sahiplerinin bir kısmının detaylarına vakıf olmaması dolayısıyla “Neden Trafik Sigortası Yaptırmalıyız?” şeklinde bir yaklaşımla karşılanabilir. Bu bağlamda zorunlu trafik sigortasının içeriğinden bahsedilmesinde büyük fayda vardır. Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yasal olarak yaptırılması gereken ve karşılaşılabilecek hasar anında karşı tarafta meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararları güvence altına almak amacıyla yapılan bir sigortadır. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre taşıt sahibi olan bireyin, hukuki sorumluluğunu sigorta limitleri nispetinde karşılayan zorunlu trafik sigortasını araç sahibi olan herkes yaptırmakla mükelleftir.

Trafik sigortası yaptırmanın faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  1.  Kaza sonrasında ortaya çıkan teminat dahilindeki maddi hasarlar sigorta tarafından karşılanır.
  2. Kaza sonrasında oluşan teminat dahilindeki bedeni sakatlıklar sigorta tarafından karşılanır.
  3. Üçüncü şahıslarda oluşabilecek hasarları güvence altına alır.
  4. Kazada suçlu olan taraf olsanız bile hasar masrafları sigorta tarafından karşılanır.
  5. Kişi başı vefat durumu sigorta ile teminat altındadır.
  6. Kaza başı vefat durumu sigorta ile teminat altındadır.
  7. Kaza sonrası süreçteki avukatlık giderleri sigorta ile teminat altındadır.
  8. Zorunlu trafik sigortası ile kazazedelerin tedavi masraflarının tamamı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
  9. Kaza durumunda yaralananların kaza esnasındaki kusur oranına ve şahısların sağlık sigortasına sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın tıbbi malzeme ve ilaç masrafı karşılanır.
  10. Herhangi bir sigorta şirketi tarafından kolayca yaptırılabilir.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası
Trafik sigortası fiyatları, her sigorta şirketi tarafından kendi aktüeryal çalışmasına göre belirlenir ve sigorta hesaplama işlemi böyle gerçekleştirilir. Sahip olduğunuz aracın yaşı, markası ve modeli, trafiğe kayıtlı olduğu il, sürücünün yaşı ve hasarsızlık indirimi gibi unsurlar sigorta fiyatlarını doğrudan etkiler. Şirketler, bu kriterlere bakarak trafik sigortası teklifi sunarlar ve bu noktada alacağınız farklı teklifler içerisinden size en uygun sigorta şirketini seçebilirsiniz. Aracınız için ne kadar sigorta ödeyeceğini online işlemler aracılığıyla çeşitli şirketlere sigortayı hesaplattırdıktan sonra sigorta primi tutarını öğrenebilir, dilerseniz bu meblağı ister peşin olarak isterseniz de kredi kartınıza taksit yaptırarak ödeyebilirsiniz.

Trafik sigortası yaptırmanız kanuni çerçevelerle zorunlu hale getirilmiştir ve bu sigortayı yaptırmayanlar ile gecikenlere çeşitli cezai işlemler uygulanır. Trafik sigortası cezası 2016 yılı itibariyle 92 TL olarak belirlenmiştir. Trafik sigortasını yaptırmadıysanız ve size bu bağlamda bir ceza uygulandıysa kesilen cezayı 15 gün içerisinde peşin olarak öderseniz, yüzde 25 indirimden faydalanarak 69 TL ödersiniz. Ayrıca poliçenin yaptırılmaması ya da yenilenmemesi halinde geçen her ay için yüzde 5 oranında trafik sigortası gecikme cezası uygulanır. Cezai işlem uygulandığı halde sigortanızı yine de yaptırmadıysanız ve ikinci defada da sigortanızı yaptırmadığınız tespit edilirse, aracınız trafikten men edilir.

Siz de zorunlu trafik sigortanızı en kısa sürede yaptırarak yolculuklarınızı daha güvenli bir biçimde tamamlayabilirsiniz. Trafik sigortası ne kadar zorunlu da olsa, sigorta sürecinin güvenliğiniz ve sağlığınız için büyük önem arz ettiğini unutmayın.